Stottertherapie Zutphen – Hausdörfer-instituut Zutphen

Stottertherapie Zutphen – Hausdörfer-methode

Jan Heuvel geeft stottertherapie volgens de Hausdörfer-methode. Een methode die hij zelf ook positief heeft mogen ervaren. Na het volgen van de therapie op zijn 25e is hij volledig stottervrij.

Mindset

Sinds 1988 wordt de Hausdörfer-therapie succesvol toegepast in Nederland. Als ervaringsdeskundige geeft Jan nu deze therapie en helpt daarmee anderen van het stotteren af.
Door te focussen op de stem (net als bij het zingen) ervaar je dat je alle klanken kunt maken, dus kunt praten. Zo verandert je mindset en krijg je weer vertrouwen in het spreken. Daarnaast is het ongevoeliger worden voor wat anderen van jouw spraak vinden van groot belang. Deze twee factoren samen zorgen er voor dat het natuurlijke spreekautomatisme zich kan herstellen.

Jan Heuvel en zijn stotteren

Toen Jan nog stotterde, vermeed hij gesprekken. Hij ging MTS-elektronica doen omdat hij dacht in dat beroep niet zo veel te hoeven praten. De stage van de MTS-opleiding liep hij in Zwitserland, omdat hij hoopte in een vreemde taal en omgeving zijn stotteren te kunnen overwinnen. Al snel merkte hij dat dit geen oplossing was en besloot hij zich aan te sluiten bij een zelfhulpgroep. Zo kwam hij in aanraking met een workshop over de Hausdörfer-methode en sindsdien kan hij met gesprekken in groepen meedoen, is hij niet meer bang om te praten en spreekt hij mensen gemakkelijk aan. Jan ervaart hierbij nu geen angst meer en praat vrijuit zonder te stotteren.

Stotteren bij de bron aanpakken

Stotteren is het herhalen van bepaalde klanken of lettergrepen, het blijven steken bij het uitspreken van bepaalde klanken of het vermijden van bepaalde klanken in spreeksituaties. Je wringt je in allerlei bochten om stotteren te vermijden.
Door de spanning die dit met zich meebrengt, ga je anders ademhalen, je verzint methodes om bepaalde woorden te vermijden en je zet bepaalde spieren aan om klanken er uit te wringen. Daardoor lopen zinnen anders dan gepland of als het even kan, zeg je het maar liever even niet.
Die spanning vormt volgens de visie van Hausdörfer de bron van het probleem. Onze stelling is: stotteren is alles wat je doet om niet te stotteren.

Omgaan met angst: sommige mensen slaan helemaal dicht als ze zich gespannen voelen, anderen kunnen dan nog steeds goed functioneren. Dat is niet een aangeboren vaardigheid, maar een truc die je kunt leren. In de training gaan we hier uitgebreid op in.

Hausdörfer-instituut: Voor Natuurlijk Spreken.

Contactgegevens:

Bedrijfsnaam: Hausdörfer-instituut Voor Natuurlijk Spreken
Naam ondernemer: Jan Heuvel
Praktijk: Weg naar Laren 56, 7203 HN  Zutphen
Tel. nr.: 06-83257835
E-mail: janheuvel@vrijvanstotteren.nl
Website: www.vrijvanstotteren.nl

 

OVERZICHT ZZP'ERS

Recensie plaatsen:

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *